Το Κάρμα και η σημασία του

ΚΑΡΜΑ, ΕΔΩ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΑΣ..

Όταν το κίνημα New Age (Νέα Εποχή), άρχισε να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στο δυτικό κόσμο, η λέξη «Κάρμα», χρησιμοποιείται ευρέως, θέλοντας να δηλώσει το πεπρωμένο, το κισμέτ.
Είτε η χρήση της γίνεται στ’ αστεία, είτε στα σοβαρά, αναφέρεται συνήθως σε καταστάσεις που δεν ερμηνεύονται με τη λογική.
Για τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές, το Κάρμα, είναι το πνευματικό αντίστοιχο του DNA. Αυτό που καθορίζει τη ζωή και τις πράξεις μας, απ’ τη στιγμή που γεννιόμαστε ως το θάνατό μας.

Η λέξη καθαυτή είναι σανσκριτικής προελεύσεως και σημαίνει «πράξη, δράση», χωρίς να αποκλείεται και η ερμηνεία, ως «αντίπραξη». Και αυτό είναι σωστό, γιατί για κάθε τι που κάνουμε, πληρώνουμε και το αντίστοιχο τίμημα. Είτε για καλό είτε για κακό. Κάρμα είναι ο νόμος του αιτίου και του αποτελέσματος, που διέπει το συμπαντικό γίγνεσθαι. Είναι ο προαιώνιος συμπαντικός νόμος, που τα πάντα, μέσα του, υπόκεινται σ’ αυτόν, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς χάρες, χωρίς διακρίσεις.
Οι άνθρωποι, ως επί το πλείστον, δυσκολευόμαστε να συνδέσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας με τις ίδιες της πράξεις μας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι συνέπειες αργούν να εμφανιστούν, με το πέρασμα του χρόνου, έχουμε ξεχάσει την ίδια την πράξη μας. Τότε, θεωρούμε ότι αυτό που βιώνουμε, είναι «μοιραίο».
Σε περίπτωση όμως, που ακόμα κι όταν πράττουμε κάτι και δεχόμαστε τις συνέπειες άμεσα, και πάλι, δεν μας αρέσει να χρεώνουμε τον εαυτό μας, με την ευθύνη της πράξης μας.
Είτε όμως, βιώνουμε το αποτέλεσμα άμεσα, είτε ετεροχρονισμένα, δεν παύουν να είναι «συνέπειες», που πρέπει να επωμισθούμε και όχι να δηλώνουμε ότι «έτσι το ήθελε η μοίρα».

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΚΑΡΜΑ

Αν θέλουμε να κατανοήσουμε το Κάρμα, θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε στη μοίρα, στην τύχη, στις συμπτώσεις και στην ατυχία και να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεών μας, ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για τον κόσμο μας.
Οτιδήποτε μας συμβαίνει έχει κάποιο λόγο που γίνεται και τα πάντα έχουν να μας διδάξουν κάτι. Είτε είναι καλά είτε άσχημα.
Είναι στο χέρι και στην αντίληψή μας, να κατανοήσουμε το νόημα και την ουσία κάθε γεγονότος ή κατάστασης, που μας συμβαίνει, είτε μια φορά, είτε επαναλαμβανόμενα και να εκμεταλλευτούμε προς όφελος της διεύρυνσης της συνείδησής μας, τις περιστάσεις.
Αν ψάξουμε τη μνήμη μας, θα θυμηθούμε πολλές στιγμές, πολλά γεγονότα που έγιναν το έναυσμα για μια σειρά σπουδαίων γεγονότων που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην εξελικτική μας πορεία.
Μια απόλυση από τη δουλειά, ένας χωρισμός, ένας θάνατος προσφιλούς μας προσώπου, αποδείχτηκε στην πορεία, μοιραίο για την εξέλιξή μας.

Όσο περισσότερο κανείς, μπορεί να συνδέσει αυτά τα ασύνδετα μεταξύ τους, γεγονότα, τόσο θα βρίσκεται μπροστά σε συμπτώσεις, που θα έχουν άμεση σχέση με την κατανόηση των γεγονότων στη ζωή και την ανάληψη της ευθύνης της πράξης μας. Ο Καρλ Γιούνγκ, ονόμασε «Συγχρονικότητα» την ύπαρξη συμπτώσεων, ως ενότητα μεταξύ γεγονότων που φαινομενικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους, ούτε ερμηνεύονται με βάση την αιτία και το άμεσο αποτέλεσμά της. Αν όμως, το δει κανείς, απ’ έξω, σαν παρατηρητής, θα διαπιστώσει πως το Σύμπαν, ανταποκρίνεται στη συνειδητότητά μας, ακούει τις προσδοκίες μας και μας δίνει ευκαιρίες

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ

  1. Κάρμα, είναι το στίγμα – αποτύπωμά μας στο Σύμπαν. Μας διδάσκει την υπευθυνότητα για ό,τι κάνουμε, για όλα όσα βιώνουμε
  2. Η αγάπη νικάει τα πάντα, ακόμα κι αυτό το ίδιο το Κάρμα
  3. Οι ανεύθυνοι, ανάξιοι, πιστεύουν ότι για όλα φταίει το Κάρμα, κι όχι οι ίδιοι
  4. Οτιδήποτε κάνει την ψυχή σου να χαίρεται και να αγαλλιάζει, σχετίζεται αποκλειστικά με το Κάρμα σου
  5. Όταν ανατέλλει το Κάρμα, κάθε αμφιβολία, πετιέται στα σκουπίδια
  6. Η πραγματική ευτυχία στη ζωή, είναι να καταφέρεις να εκπληρώσεις το Κάρμα σου
  7. Η συμπεριφορά των άλλων προς εσένα, σχετίζεται με το δικό τους Κάρμα. Η δική σου συμπεριφορά απέναντί τους, σχετίζεται με το δικό σου.
  8. Δεν πρέπει να ανυπομονείς για την αλλαγή στη ζωή σου. Απλώς να λειτουργείς με τη σιγουριά, ότι αργά ή γρήγορα, θα αλλάξουν όλα.
  9. Μόνο αν ελευθερωθείς απ’ τον εγωισμό σου, θα κατανοήσεις το Κάρμα σου, και τότε θα σ’ αγκαλιάσει το σύμπαν
  10.  Όταν γνωρίζεις ότι η φύση του θυμού, είναι ένα κενό, και το αφήνεις να περάσει, ελευθερώνεις τον εαυτό σου απ΄ τους εγωισμούς και δεν δημιουργείς κακό Κάρμα.